Як дата-аналітика змінює підходи до бізнесу в різних галузях: практичні кейси та технології

Якщо результати рекламних кампаній – це продажі (основна мета бізнесу, яка проєктується на всі ланцюжки нижче), то результат аналітики – те, що вона впливає на прийняття рішень, а це оцінити трохи складніше. Для успішного цифрового перетворення будь-якої організації використання правильних даних стає data analyst вакансії обов’язковим. Аналітика великих даних допоможе виявити процеси, які функціонують неефективно, проаналізувати попит та пропозицію.

Тренд третій. AI та машинне навчання

  • На цьому етапі до роботи можуть залучатися інженери, щоб точно зрозуміти, як впровадженні функції будуть інтегруватися з наявними чи майбутніми складовими продукту.
  • Створення надійної комунікаційної мережі є першочерговою умовою для просування цифрової трансформації.
  • Масове застосування GPU кардинально розширило можливість обробляти величезні об’єми шляхом паралелізму.
  • Термін data science на російську мову, можливо, варто перекладати як “наука роботи з даними” або “наукові методи роботи з даними”.
  • Наприклад, маркетолог вважає, що трафік збільшився на 9%, а аналітик, що зменшився на 3%.

Це спеціалісти з відсутністю або маленьким досвідом, які вміють налаштовувати лічильники та цілі, збирати статистику, готувати звіти та візуалізувати їх, давати рекомендації щодо вирішення проблем на сайті. Product Analytics створений для широкого кола фахівців та ентузіастів, які прагнуть поглибити свої знання та навички в області продуктової аналітики. IT-рекрутер працює з роботодавцями, обговорює вимоги до вакансій, критерії відбору та деталі процесу найму. Він також може надавати допомогу в складанні вакансійних описів, проводити наради з роботодавцями та надавати звіти про процес підбору персоналу. У будь-якому випадку, ви хочете точно знати, що передбачає кар’єра аналітика даних і, найголовніше, як ви можете її реалізувати.

Тренди в аналітиці даних, які варто знати в 2024 році

Це фахівець, який ідеально володіє сервісами аналітики, знає кілька мов програмування, може вирішувати нестандартні завдання та вести крупні проєкти. Web Analyst може працювати на фрилансі, виконуючи замовлення різних компаній, влаштуватися в одну конкретну фірму та займатися виключно її сайтом або ж у маркетинг-агентство, куди також будуть звертатися різні замовники. Якщо ти хочеш спробувати себе в IT-рекрутингу, реєструйся на безкоштовну консультацію. Якщо ти хочеш спробувати себе в digital-маркетингу, реєструйся на безкоштовну консультацію.

Проблема 3: Дані є – використання немає

Роль дата-аналітика у діджитал-продукті

У кастомному софті можна передбачити можливості легкої інтеграції з будь-якими цифровими інструментами, платформами та системами. Це особливо важливо для бізнесів, що спираються на моральну застарілу цифрову legacy-інфраструктуру. Інтеграція сучасних пакетних платформ з такими системами може становити суттєву проблему. Тому що належна увага до обробки даних дозволяє вирішувати ключові завдання, актуальні в будь-яких галузях та індустріях. Після закінчення курсу тобі видається сертифікат з відповідною оцінкою яка формується на основі середнього балу за всі виконані домашні завдання відповідно до Табеля успішності. Ти отримаєш відповіді на всі питання від досвідченого ментора щодо матеріалів курсу, практичних завдань та зворотного звʼязку.

Проблема 2: Аналітика не окупається

Ще один важливий пункт цього розділу — правила й принципи роботи аналітика (що стосуються, зокрема, і написання документації), щоб усі були на одній хвилі та створювали якісний контент. Адже єдиний підхід у роботі Data Science команди —  надважливий. Але мені дали повну свободу дій, тож як можна було цим не скористатися? Документація замайоріла мемами (загальновідомими й нашими внутрішніми), сленговими слівцями та місцями суржиком. Я розповім про документацію для підрозділу Data Science, але впевнена, що будь-які фахівці зможуть скористатися цими порадами, щоб полегшити буремне робоче життя своїх команд.

Як аналізувати діалоги віртуального асистента з користувача, щоб зрозуміти, що останній залишився задоволеним? Які коментарі під вашими постами є ботами, а що пишуть реальні люди? Відповідно до цього, роль навичок з машинного навчання зростає.

Роль дата-аналітика у діджитал-продукті

Навички, якими повинен володіти UI/UX-дизайнер

Нарешті, індивідуальна розробка звільняє бізнес від витрат на тарифи або ліцензії вендора ПЗ. Учасники ланцюжків постачання також використовують великі дані для збільшення ефективності бізнесу. Зокрема, аналіз Big Data для оптимізації використання складських площ, маршрутів та завантаження транспорту дозволяє скоротити логістичні витрати на 15-25%. Подібного результату домоглась Walmart, оптимізуючи за допомогою диджиталу свої ланцюжки постачання.

Щоб твоя юніт-економіка склалась, треба додавати продаж персональних занять та внутрішній магазин товарів (Better Me). Щоб користувачі краще повертались, треба додавати свій тікток на спортивну тематику (LeapFitness) та гейміфікацію з нагородами (Playfitt). Дотримуйтесь порад, наведених у цій дорожній карті аналітика даних, і ви будете на шляху до того, щоб стати крутим дата аналітиком. Протягом навчання ти перебуваєш у закритому чаті, де учасники обмінюються досвідом, обговорююють матеріали курсу, отримують основну інформацію від кураторів та зможуть знаходити партнерів для командних завдань. Окрім того, в чаті ментор курсу щотижня буде фіксувати рейтинг успішності учасників. Завдяки AI і ML аналітики не тільки аналізують минулі події, але й прогнозують майбутні, розробляючи більш точні та персоналізовані стратегії для бізнесу.

Усе це допоможе вам побудувати успішну кар’єру бізнес-аналітика в галузі IT. Promodo Academy — це команда професіоналів у диджитал-маркетингу, яка розробляє курси для веб-аналітиків, як для входу в професію, так і для підвищення кваліфікації. З вами будуть займатися топові спеціалісти з немалим досвідом, які не тільки поділяться теоретичними основами веб-аналітики, а й на практиці навчать користуватися всіма необхідними інструментами. У когось може скластися враження, що веб аналітик — це просто оператор ПК, який отримує певні дані та подає їх начальству у формі звітів. Вміння управляти аналітичною інформацією та приймати на її основі рішення — дуже важливий ресурс для розвитку успішного бізнесу, тож спеціальність ця не так проста, як здається. І в цій статті ми розглянемо, хто такий веб-аналітик, у чому полягають його обов’язки та як взагалі почати кар’єру в цій сфері.

Крім того, вони можуть проаналізувати вимоги та уподобання своїх клієнтів. Інструменти обробки великих даних допомагають компаніям прогнозувати економічні показники та ринкові тренди, якісно керувати своїми інвестиціями, ефективно оцінювати ризики та керувати ними. Підходи Big Data лежать в основі сучасних систем фрод-моніторингу та кібербезпеки.

Роль дата-аналітика у діджитал-продукті

Укргазбанк здійснив рестайлінг, змінив позиціювання бренду та фірмовий стиль. Відтепер у комунікаціях Укргазбанк використовуватиме написання UGB еко банк країни та нову айдентику, зокрема новий логотип. Як ви спілкуєтеся з вашим клієнтом та цільовою аудиторією, чи використовуєте ви сайт, картки на картографічних сервісах, чи є у вас магазини та інше.

Важливо вміти знаходити та читати відповідні наукові статті, щоб застосовувати їхні здобутки для своїх нетипових задач. Якщо відсоток часу на ці задачі падає, то куди й на що витрачається більше часу? Складність продукту росте не лінійно від кількості нових функцій. Так, наприклад, додавання нового use case потребує не тільки його безпосереднього аналізу, але і його вплив на всі інші наявні елементи продукту. Для цього потрібно більше ресурсу на дослідження продукту та побудову моделей.

Ми обрали для себе варіант, викладений вище, і він чудово нам підійшов. Виділення тексту в окремі блоки, теги, вертикальні та горизонтальні розділювачі, десятки видів форматування тексту, використання макетів — усе це допомагає покращити сприйняття змісту. Ми зберігаємо документацію в Confluence, його функціонал підходить нам ідеально. Варто сказати, що повне оновлення документації не входило в мої плани. Коли я вирішила оновити опис інструментів, то звернулася за дозволом на це до свого хеда, а він… поставив мені завдання з апдейту всієї документаційної бази 🙃.

На цьому етапі відбувається безпосереднє створення програмного забезпечення. Інженери пишуть код, тестують його та інтегрують зі сторонніми системами. Ціль фази розробки полягає в створенні продукту, що коректно функціонує, на основі попередньо зібраних бізнес-аналітиком вимог.

У кастомному софті можна закласти можливості вільного масштабування процесів обробки даних та функціоналу відповідно до потреб бізнесу. У пакетному софті та хмарних сервісах можливості масштабування часто суттєво обмежені. Як варіант, вендор може прив’язати ці можливості до монетизації ПЗ, тож подальше масштабування вимагатиме додаткових витрат. Практичні способи використання інструментів Big Data можуть суттєво відрізнятися у різних галузях, і навіть в різних компаніях. Адже кожен бізнес з часом формує власний підхід до збору та обробки даних. Та ми все ж спробуємо виділити найбільш загальні та універсальні сценарії.

Я розробив модель на основі даних про поведінку клієнтів та конверсійні показники, що дозволило підвищити прибутковість продуктів без втрати клієнтів. Аналітик в IT-компанії працює з даними, і на основі них знаходить інсайти, причинно-наслідкові зв’язки, точки росту для бізнесу, слабкі місця. Цією інформацією потім користуються продакт-менеджери, маркетологи, СЕО та інші спеціалісти компанії. Ми налаштовуємо відстеження у тих місцях, де спілкуємося з клієнтом. Збираємо інформацію на сайті про користувачів, що робить наша аудиторія при взаємодії з бізнесом. Мій досвід написання документації для Data Science підрозділу показав насамперед важливість командної роботи.

Можуть бути дві рекламні кампанії або два лендинги, один приноситиме значно більше конверсій, а другий – дуже багато продажів. Наприклад, один лендинг малює більш красиву картинку очікувань у споживача (приємніша пропозиція), а коли людина доходить до відділу продажів – це не відповідають реальності або очікування користувача завищені. Інший лендинг може не будувати таких очікувань у користувача, і коли він дійде до відділу продажів, то очікування будуть відповідати запропонованій послузі або товару. Грошей на створення та підтримку всієї системи збору даних йде більше, ніж використання системи приносить користь. Аналітику дуже складно монетизувати, бо важко помацати результат.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

Be the first to comment on "Як дата-аналітика змінює підходи до бізнесу в різних галузях: практичні кейси та технології"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.